5 bøker som setter fyr på kreativiteten
Oppdatert: 25. aug. 2024
Kreativitet en nødvendighet for alle som skal skape noe, særlig for deg som driver utøvende kunst og skriver. Så da lønner det seg å legge til rette for at kreativiteten skal blomstre.
Men hvordan fungerer egentlig kreativitet? Kan det læres, og hva skjer når den kreative gnisten ligger like flat som et flagg i motvind?
Heldigvis er ikke jeg den eneste som har stilt seg disse spørsmålene. For det finnes en rekke bøker om nettopp kreativitet, og som det lesende mennesket jeg er, har jeg håndplukket mine favoritter til deg.
Noen av bøkene under handler utelukkende om skriving, andre om kunstnerisk skapelse i seg selv. Alle har likevel noe å tilby ditt kreative sinn, uansett hva du driver med.
Mine topp fem bøker om kreativitet, er:
Les videre for en inngående beskrivelse av disse bøkene.
1. Rick Rubin: The Creative Act — A Way of Being
Du har kanskje hørt om Rick Rubin? Han er stjerneprodusenten som har jobbet med alt fra New Metal-band som Beastie Boys og Rage Against the Machine, til rockere som The Strokes og Johnny Cash. For ham er ikke kreativitet et mysterium, men en menneskerett! Og noe som ligger til rette for oss alle.
Boken hans, The Creative Act — A Way of Being, ble en av fjorårets bestselgende bøker. Og som tittelen tilsier, så anser han ikke kreativitet som når du gjør, men som en levemåte, en naturlig del av det å være menneske.
«Everyone is a creator.» Rick Rubin
Ifølge Rick Rubin er alle født kreative. Dersom du observerer et barn, vil du legge merke til hvor frie de er i sin tilnærming til verden. Barn er nysgjerrige, spontane, åpne og tilstedeværende. De er ikke farget av overbevisninger og fakta, redselen for å feile eller angsten for framtiden, slik vi voksne ofte er.
I boken skriver Rick Rubin at om du skal skape stor kunst, må du øve deg på å leve på en måte som ivaretar det iboende barnet i deg.
Selv mediterer han hver dag, fordi det hjelper ham å være tilstede i øyeblikket ellers i livet også, fordi denne egenskapen særdeles viktig når du jobber kreativt. For å oppdage kvaliteten i det du skaper, må du sanse. Du må lytte, se, være nysgjerrig og åpen. Først da legger du merke til det som er fungerer, og det som må forbedres.
Ved å være tilstede i verden, oppdager du lettere de strømningene som finnes der ute, og det skaper grobunn for nye ideer, skriver Rick Rubin i boken.
Hvis du tror Rick Rubin deler noe som helst fra møtene sine med rockes gudfedre, kan du glemme det. Dette er en bok utelukkende som skaperkraften og det kreative sinnet.
Denne boken er for deg som vil ha en mindfull tilnærming til det kreative. Den er lettlest, full av quotes som kan klistres rett inn i en Insta-feed, men også svært inspirerende.
«We can quiet our inside so we can perceive more on the outside, or quiet the outside so we can notice what is happening inside.» Rick Rubin
2. Hilde Østby: Kreativitet
Denne boken om kreativitet er noen år gammel, men fordi den er både velskrevet og inspirerende, kan den stadig plukkes fram og leses om igjen
Hilde Østby er idéhistoriker, forfatter, journalist og tidligere forlagsredaktør, og hun har utgitt en rekke kritikerroste, prisvinnende bøker. Nå er hun aktuell med en bok om H.C. Andersen! Men i denne boken tar hun utgangspunktet i Lewis Carrolls bok Alice i eventyrland, og tar oss lesere med på en reise inn i kaninhullet der hun utforsker hva kreativitet er, og ikke minst hvordan man best finner kreativiteten.
Jeg intervjuet Hilde Østby for en tid tilbake, og hun sier blant annet at det er når vi gjør halvinteressante aktiviteter, som å sykle eller strikke, og når vi føler oss lykkelige og tilstedeværende, at de virkelig gode ideene kommer. Det er da vi kommer i det som hun kaller for dagdrømmemodus. "Det å tankevandre fritt er det forskere kaller DMN (Default Mode Network), og som jeg kaller dagdrømmemodus. Det er her minner og erfaringer festes i langtidshukommelsen, noe som er er en viktig del av kreativt arbeid", fortalte hun meg.
Men delen om dagdrømmemodus er bare én innfallsvinkel i denne herlige boka som er både levende, morsom og kunnskapsrik. Hilde Østby kombinerer alltid personlig erfaring med god journalistikk og filosofiske spørsmål, og det fungerer veldig godt her.
Noen bøker er slik at de genererer nye tanker hos som leser, og det gjelder i høy grad denne. Min indre idékanon gikk i full fyr da jeg leste boken første gang.
Denne boken er for deg som er kunnskapstørst og vil ha en historisk, litterær og filosofisk tilnærming til hva kreativitet er.
3. Julia Cameron: The artistś Way
Julia Cameron blir kalt "The Queen of Change" av The New York Times, for hun har satt seg fore å endre livet til mennesker rundt seg. Og det har hun også klart.
The artistś Way er en av disse bøkene som dukker opp fra alle kanter, som nevnes av folk som har ingenting annet til felles enn at jeg anser dem som skapende mennesker. Og det er nok ikke uten grunn. Julia Cameron har vært utøvende kunster i over tretti år, har skrevet en rekke bøker, og lever nå av å hjelpe andre i den kreative prosessen. Det er nettopp dette den bestselgende boken The Artistś Way handler om.
Undertittelen er "A Spiritual Path to Higher Creativity", men ikke la deg lure av det religiøse aspektet ved denne tittelen. Som hun selv skriver i boken, så kan det spirituelle, eller gudeliknende, defineres av deg. Det må altså ikke være Gud, som nok er mer naturlig for amerikanske lesere enn for mange av oss nordmenn, det kan like gjerne være en slags skaperkraft som ligger utenfor deg selv, en mindfull inngang til det kreative. Egentlig ikke så langt unna det Rick rubin snakker om i The Creative Act.
The Artistś Way er en bok om kreativitet som selvutvikling. Boken gir praktiske råd til hvordan du finner din kunstneriske stemme og tør å ta fatt på kunsterlivet. Det er fra denne boken Morning Pages /Morgensider kommer, som oppfordrer deg til å starte dagen med friskriving, noe som også kjente kreative mennesker som Ida Jackson fremmer.
Dette er boken for deg som trenger å styrke selvfølelsen din og finne tro på deg selv som kunstnerisk utøver, og som trenger praktiske råd på veien til skaperkraften. En skikkelig selvtillittsbooster, med andre ord.
4. Merete Morken Andersen: Skriveboka
Skriveboka er en slags bibel for alle som skriver. Eventuelt oppslagsverk og kokebok, som forfatteren selv skriver i boken.
Merete Morken Andersen har jobbet med språk og skriving hele livet, blant annet som skjønn- og faglitterær forfatter, foredragsholder, hatt faglig ansvar for Aschehougs skriveskole og så videre. Hun kan faget sitt, og det er mye hun vil fortelle.
For å si det med én gang: Denne boka er tjukk. Omtrent 700 sider. Men ikke la størrelse avskrekke, for det er ikke meningen at den skal leses fra A til Å.
I Skriveboka kan du slå opp på de områdene som interesserer deg, eller som du behøver å jobbe med akkurat nå.
Boka er inndelt i kapitler som "De skapende kreftene", "Å skrive for å utforske seg selv", "Poesi", "Sakprosa", "Fortelling" og så videre. Hun gir også praktiske råd til hvordan du lykkes med skrivelivet, og hva du gjør når den akk så tunge skrivesperren rammer deg.
Morken Andersen skriver lettfattelig og billedlig, og gir deg også konkrete øvingsoppgaver underveis. Og på tross av at den har omfang som en bibel, er den aldri ute etter å belære, men snarere å belyse de ulike kreative prosessene en må gjennom i kunsterlivet.
Denne boken er for deg som liker en faglig inngang til skrivelivet og vil vite litt om alt.
Les også: 4 grunner til at romanåpningen din ikke funker
5. Stephen King: On Writing
Mange kjenner nok Stephen King som den bestselgende horror-kongen bak bøker som Misery, IT og The Shining. Og faktisk gikk det mange år før han lot seg overbevise om at han hadde noe å bidra med innenfor poetikken.
On Writing er en memoar om skriving, der Stephen King deler anekdoter fra livet, fra de første årene som skribent (med en legendarisk fortelling om spikeren på veggen der han hang alle avslagsbrevene sine) til rollen som en av vår tids mestselgende forfattere.
Rådene hans er konsise, og han deler praktiske tips om både skriving og redigering (selv klør jeg meg i hodet, for enten er han et struktur-geni, ellers så er det bare mine fortellinger som behøver mer enn litt ordflikking). Som dette rådet:
«Skills in description, dialogue, and character development all boil down to seeing or hearing clearly and then transcribing what you see or hear with equaly clarity (and without using a lot of tiresome, unnecessary adverbs).» Stephen King
Men mest av alt er boken fantastisk å lese.
Alle fortellingene hans er allegorier over det skrivende, og han viser hvor effektiv han er som forteller. Det er fornøyelig og særdeles sitatvennlig. Og herlig upretensiøst. Han har en rekke regler som er hans non-negotiables, som dette, som handler om bruken (og ikke bruken) av adverb knyttet til dialog:
«ll I ask is that you do as well as you can, and remember that, while to write is human, to write he said or she said is divine.» Stephen King
Dette er boken for deg som vil plukke opp et triks eller to fra en av vår tids aller mestselgende forfattere, og som ellers bare vil kose deg med en inspirerende og velskrevet memoar.
Comments