Slik setter du deg gode skrivemål
Oppdatert: 4. sep. 2024
Mange bærer på en skrivedrøm, og kanskje er du en av dem? Drømmen er muligens både levende og konkret, som det å bli forfatter, se boken sin utgitt på et etablert forlag, treffe bestselgerlistene, blir rost av kritikerne.
Denne drømmen kan virke stor og utopisk, som å bestige bestige Everest. Men det finnes en måte å gjøre drømmen din mindre overveldende og mer håndgripelig. Det er gjennom målsetting.
For skal disse forestillingene dine blir virkelighet, så er det én ting som er nesten viktigere enn selve drømmen: Det er målene du har satt deg.
Forskjellen på drømmer og mål
Så hva er egentlig forskjellen på drømmer og mål, sier du? Drømmer har jeg nettopp vært inne på. De kan virke konkrete nok, som det å se bli utgitt på et av de store forlagene, eller dersom du er Jakob Ingebrigtsen, vinne gull på 1500-meter i OL, eller om du er Erling Braut Håland, vinne FIFA World Player of the Year.
Men hva har alle disse tingene til felles? De er helt utenfor utøverens kontroll.
Du kan ikke styre om du blir antatt av et forlag. Selv om Jakob Ingebrigtsen er verdens beste løper, fikk han ikke OL-gull på 1500-meter under siste forsøk. Og selv om Erling Braut Håland regnes som verdens beste fotballspiller, gikk prisen for årets spiller Lionel Messi.
De målene du selv ikke kan styre, velger jeg å kalle drømmer.
Drømmer er viktige, fordi de tenner en gnist hos deg, de skaper en grunn for at du som skriver bruker dager og år av livet ditt bøyd over et bokmanus. Men de kan også virke overveldende og umulige å nå, og helt utenfor din kontroll.
Så hva har du kontroll over, hva kan du påvirke? Det er ganske mye, og det er her dette med mål spiller inn.
Les også: 5 bøker som setter fyr på kreativiteten
Betydningen av mål
I motsetning til drømmer, som kan være vage, uhåndgripelige og kanskje overveldende umulige å nå, så skal målene dine være konkrete og målbare. De målene du setter deg skal være innenfor din kontroll. Her er en måte å formulere målene dine på, med eksempel:
Spesifikt: Det må være tydelig hva du ønsker å oppnå, og gjerne hvorfor
"Jeg ønsker å skrive ferdig et førsteutkast fordi det tar meg ett skritt nærmere drømmen min om å bli forfatter."
Målbart: Bruk gjerne tall for å gjøre målet så tydelig som mulig.
"Jeg skal skrive ferdig et førsteutkast på 50 000 ord."
Attraktivt: Det må være noe som du er villig til å jobbe for.
"Jeg skal skrive ferdig et førsteutkast fordi jeg drømmer om å bli forfatter, og det er viktig for meg fordi jeg drømmer om å leve av å skrive."
Realistisk: Mange setter seg mål som er så urealistiske at de gir opp før de er kvartveis, og da kommer bare styggen på ryggen og tar deg. Da er det lett å føle seg mislykket. Se an din egen livssituasjon, og sett målet deretter. Er det realistisk for deg å for eksempel skrive gjennom et helt førsteutkast, eller trenger du andre mål på veien for å greie dette?
Tidsbestemt: Sett en dato for når målet skal være nådd. Kanskje må du bryte det ned i delmål?
"Jeg skal skrive ferdig et førsteukast på 50 000 ord i løpet av en måned / et halv år /et år." (det som passer din livssituasjon)
Da setter du deg kanskje dette undermålet:
"For å få til dette, skal jeg skrive 1000 ord om dagen."
Hvis du jobber i en bedrift, så har du kanskje hørt disse målene før. De kalles SMARTe mål, og de fungerer fordi de tvinger deg til å være så konkret som mulig. De er realistiske fordi du må ta hensyn til din egen livssituasjon.
Du bør sette deg mål som er innenfor din kontroll.
Når du setter deg mål som eksempelet over, er det du som er i førersetet. Og er ikke det deilig? Det bryter ned drømmen din til overkommelige deler, og tar deg skritt for skritt på vei mot skrivedrømmen.
Kanskje er ikke målet ditt å skrive ferdig et førsteutkast. Kanskje har du gjort dette allerede, og da er det noe helt annet? Uansett hva det er, er det lettere for deg å å nå målet dersom du gjør det så spesifikt, målbart, attraktivt, realistisk og tidsbestemt som mulig.
Les videre for tips til hvilke skrivemål du skal sette deg.
Eksempel på skrivemål
Her finner du noen eksempler på ulike skrivemål. Noen av disse må brytes ned i mindre bestanddeler, men alle prøver å være så konkrete som mulig.
Jeg skal skrive ferdig et førsteutkast på 50 000 ord på en måned
Jeg skal skrive 1000 ord om dagen de neste tre månedene slik at jeg får ferdig et førsteutkast
Jeg skal ta et kurs i romanstruktur i løpet av høsten slik at jeg kan rydde opp i kaoset i manuset mitt.
Jeg skal kjøpe en bok om skriveteknikk og lese den i løpet av denne måneden slik at jeg lærer meg hvordan jeg strukturerer romanen min
Jeg skal bli med i en skrivegruppe og levere arbeid hver eneste gang
Jeg skal skaffe meg 5 testlesere og be om tilbakemelding på manuset mitt innen desember
Jeg skal redigere ferdig manuset mitt og sende det inn til tre forlag innen juli 2025
Drømmer + mål = sant
Selv om jeg er opptatt av mål, og jeg er temmelig sikker på at du har forstått viktigheten av dette nå, så vil jeg gjenta til sist si:
Ta vare på drømmene dine. De er superviktige motivasjonsfaktorer for deg.
Det er drømmen du bærer på som får deg til å sette målene, og det er denne utopien du skal styre mot.
Kristin Harila nøyde seg ikke med å bestige Everest, men drømte om å bestige alle verdens åtte høyeste topper. Uten denne drømmen hadde ikke Kristin Harila hatt noe å jobbe mot, og ingen grunn til å sette seg mål, ingen grunn til å ta én topp om gangen.
Men hva skjer om du ikke når målene dine?
Spør deg selv hvorfor du ikke når dem. Er de urealistiske? For lite konkrete? Har du ikke tatt fullt hensyn til din livssituasjon?
Analyser og juster, og ikke vær for hard mot deg selv. Det er lov å endre kurs underveis.
Commentaires